Linoleum anders

Linoleum anders

Alhoewel 99 procent van al het linoleum op de grond ligt en de andere 0,99 procent gebruikt wordt om meubels als tafels of kasten te bedekken - het zogenaamde linoleum desktop - zijn er ook hele andere toepassingen.

Neem de solide schoen die student Maarten van Middelkoop bedacht, de stevige geperste linoleumkruk van designer Kim van Nispen of de poëtische ‘broken bench’ bankjes van het ontwerpduo Maarten Kolk en Guus Kusters, die gewoon met touwtjes in elkaar zijn gezet.

Daarnaast zijn er inmiddels een heleboel linoleum lampen. Hele fraaie en mysterieuze zoals het lichtgevende sculptuur van Albert Lieuwe, een versie gebaseerd op het archetype van de oude industriële lamp van studente Marie-Louise Velthuijzen, de kunstig en vrolijke ‘rooiige’ lampen van Daphna Laurens en de speelse kleurige lampjes van de Engelse Laura Jane Atkinson, die ook vaasjes van linoleum bedacht.

Zijn we er dan? Nee, ook de Italiaan Stefano Sabatè ontwierp lino-vaasjes die zo lijken opgetrokken uit klei, bloemenkunstenares Linda Nieuwstad creëert levensgrote bloemen uit linoleum en de Engelse kunstenaar Phil Procter maakt schilderij-achtige werken uit het materiaal dat zo duurzaam is dat het inmiddels CO2 neutraal geproduceerd wordt door Forbo Flooring.

Afspraak maken

Winkelimpressie