Japans design in Nederland
Al zijn het er niet meer zoveel als vroeger, toch kent Nederland nog een flink aantal Japanse winkels waar het typische design uit het land van de rijzende zon te koop is. Denk daarbij aan strakke, eenvoudige en met veel gevoel voor detail handgemaakte meubels en keramiek, bijna altijd vervaardigd door eersteklas ambachtslieden van natuurlijke grondstoffen, en dus duurzaam.
Zo kent Groningen sinds 2007 ‘Batsu’ opgericht door Kazue Nakae en Sachiko Graft. Daar vindt u onder andere theekopjes en -potten, kommen, ander aardewerk, textiel, papier en lakwerk, maar ook literatuur en sake. Batsu heeft ook een online winkel.
Iets zuidelijker in Amsterdam vinden we maar liefst vier Japanse winkels. De oudste is het sinds 1976 aan de Nieuwezijds Voorburgwal gevestigde ‘Japanse Winkeltje’. De winkel werd onlangs verbouwd tot een lichte, moderne winkel, met nog meer aandacht voor de subtiele schoonheid van Japans design. Hier vindt u onder andere keramiek, handgemaakt papier, kimono’s en lampen; vaak exclusief voor de winkel geproduceerd.
Vierhonderd meter verderop op de Prinsengracht huist ‘Van hier tot Tokyo’. De Nederlandse eigenaars reizen een paar keer per jaar naar het land van de rijzende zon om terug te komen met zeecontainers vol antiquiteiten zoals meubels, beelden en aardewerk, maar ook oude traditionele kleding, zwaarden etc.
‘Time & Style’ op de Marnixstraat is daarentegen een hele moderne Japanse designwinkel die toch verder bouwt en vertrouwt op de Japanse traditie van gedegen hand- en vakwerk. De enorme en eerste Europese winkel van het Japanse concern, die net open is, ‘showecaset’ meubels als banken, kasten en salontafels, maar ook verlichtingsapparatuur, servies en handdoeken. ‘Time & Style’ laat zich voorstaan op producten die generaties lang meegaan en niet onderhevig zijn aan de vaak zo weinig duurzame mode en trends.
Weer achthonderd meter verderop in de Kinkerbuurt vinden we de meubelmakers van ‘Kodama’. Die hebben inmiddels meer dan 25 jaar ervaring met het maken van Japanse interieurs en ‘handproduceren’ onder andere Japanse schuifdeuren en kamerschermen, bedden, tafels en lampen. Alles op maat, aangepast aan de wensen van de klant en natuurlijk in Japanse stijl.
Dan wordt het tijd om de hoofdstad te verlaten en komen we tenslotte uit in Papendrecht. Daar begon mevrouw Naomi Bom-Mikami in 1987 ‘Aitobo’ met het doel Nederland kennis te laten maken met de Japanse cultuur en al het moois dat uit haar vaderland komt zoals keramiek, porselein, poppen, inktschilderijen en papier. Mevrouw organiseert daarnaast workshops en taalles.